Actueel

  • Enter Your Title

Palmpasen 2015

Date: april 14, 2015 Author: berry Categories: Actueel

Leerlingen van SBO Het Mozaiek delen Palmpasenstokken uit

De dinsdag voor Pasen kregen een aantal bewoners van Greenpark en Springfield een huisbezoekje van leerlingen van de kleutergroep en groep 8 van de school “Het Mozaiek”, dat in Limbrichterveld gevestigd is.  Het was een gezellige drukte in het zitje bij Springfield. De kinderen gingen in kleine groepjes naar de appartementen van de bewoners om hun zelf gemaakte Palmpasenstok te geven. De bewoners waren blij verrast en een enkeling liet zelfs een traantje van blijdschap. De kinderen op hun beurt waren hiervan erg onder de indruk. Ook de lift die de kinderen bij de appartementen bracht was een attractie op zich. Een bewoonster die op bed lag sprak dagen erna nog over dit bezoekje en de Palmstok staat achter haar bed waar ze hem goed kan zien. Natuurlijk, want zo zijn opa’s en oma’s, trakteerden de ouderen op snoep of iets anders lekkers. Het viel enkele kinderen op dat de ouderen een “ander merk” en “ander soort” snoep op voorraad hebben dan ze gewend zijn van thuis. En dat een oma van die ronde dingen in haar haren had om krullen te krijgen hadden ze nog nooit in het echt gezien. Omdat het zo gezellig bij de bewoners was, was het in het zitje wel héél erg lang wachten geblazen voor de overige leerlingen. Maar de ranja en paascakejes maakten het wachten weer een klein beetje goed.

Wat is de betekenis van de Palmpasenstok?

Het bleek een hele goeie vraag want zowel de leerlingen als de bewoners konden daar geen antwoord op geven. Daarom heb ik voor een ieder die het leuk vind geGoogled naar de betekenis van de Palmpasenstok.

Dit is wat ik heb gevonden over de Palmpasenstok:

Het is al een heel oud gebruik om palmpasenstokken te maken. Heel vroeger vierde men het begin van de lente. Daarmee heeft de versiering van de palmpasenstok waarschijnlijk eerst te maken gehad. De palmpasenstok bestaat uit twee stokken in de vorm van een kruis en wordt met Palmpasen gemaakt. Er zijn bepaalde vaste attributen bij, die elk een eigen betekenis hebben:

Palmtakken staan symbool voor de intocht in Jeruzalem op Palmzondag. In Nederland worden deze vaak vervangen door buxustakken. Het kruis staat symbool voor het kruis waaraan Jezus stierf op Goede Vrijdag.

Het brood, in de vorm van een haantje, staat symbool voor het verdelen en het breken van het brood door Jezus bij het laatste avondmaal op Witte Donderdag. De haan staat symbool voor de haan die één keer kraaide nadat Petrus drie keer had gezegd dat hij Jezus niet kende. Eieren staan symbool voor een nieuw leven (Paaszondag). 30 rozijnen staan symbool voor de 30 zilverlingen waarvoor Judas Jezus had verraden.

Tegenwoordig worden in plaats van rozijnen ook andere snoepjes gebruikt. Een krans, ketting of kroon staan symbool voor het Koninklijke van Jezus.

Lees hier het hele artikel inclusief foto’s